Turanga reiser i tid

Ting du sikkert ikke visste om Woodstockfestivalen

Posted on: 14.01.09

For mye historie blir fort kjedelig, så jeg tar en liten pause i forelesingen, og svarer heller på et spørsmål fra Esquil :

turanga, kan jeg spørre deg om en ting jeg har lurt på:

for berømte hendelser, som woodstock ol. så er det alltid mange flere som sier de har vært der enn det faktiske antallet som var til stede.

jeg var for eksempel medlem i et politisk parti, og omtrent alle som var gamle nok til å ha vært der da partiet ble stiftet, mente de var til stede under stiftelsen. men hvis du la sammen disse, fikk du et høyere tall enn de som faktisk var til stede.

skyldes dette fenomenet at folk reiser tilbake i tiden og får med seg viktige hendelser i etterkant?

 

Jeg var på Woodstockfestivalen og kan bekrefte at det var vanvittig med mennesker der.  Mange av dem faktisk fra en annen tid.  Woodstockfestivalen har alltid vært et veldig populært reisemål for de som vil ha med seg hippikulturen i et nøtteskall.  Jeg har lest at nesten halvparten av de tilreisende på Woodstockfestivalen skal være tidsreisende, men jeg vet ikke helt om jeg tror på det, men det var en betydelig andel, alle innstilt på å være skikkelig 1960-talls, og jeg tror faktisk det gjorde festivalen så typisk for sin tid som den var.  Tenk selv, når man går på en vanlig fest, så tenker man ikke ”jeg skal gjøre denne kvelden så 2009 som mulig”, men hvis man går på en temafest, for eksempel på en 1980-tallsfest i 2009, så går man virkelig inn for å gjøre det til 1980. Og det var dette som skjedde i Bethel i 1969, folk kom fra alle tider, mentalt innstilt på å gjøre de tre dagene så 1969 som mulig, og der har du grunnen til at de aldri har klart å gjenskape stemningen som var på Woodstockfestivalen.  Det, og en hel haug med knallmusikere, selvfølgelig.

Alle de som var på Woodstockfestivalen har allerede vær der på dette tidspunktet.  Det er ikke sånn at hvis en gjeng på 15 stykker i 2075 bestemmer seg for å dra til på Woodstockfestivalen, så vil det ikke være sånn at deltagertallet på festivalen plutselig blir 15 høyere.  Nei, de 15 er allerede talt med i den opprinnelige halve millionen, for i 1969 har de alltid vært på Woodstckfestivalen.  At de dro fra 2075 er irrelevant i denne sammenhengen. 

Så til svaret på spørsmålet til Esquil:  Nei, det gjør det ikke.  Det skyldes at folk liker å late som om de er kulere enn hva de faktisk er, og derfor skryter av å ha vært steder og tider de ikke har vært.  Ingen jeg kjenner har noensinne reist i tid for å være med på å stifte et parti, men det sier nok mer om min vennegjeng enn om noe som helst annet.

Stikkord: ,

3 kommentar til "Ting du sikkert ikke visste om Woodstockfestivalen"

takk skal du ha for utfyllende svar 🙂

Esquil. Jeg mistenker svaret ikke var helt det du håpet på/forventet, håper du ble fornøyd likevel.

[…] lenger borte vi er fra vår egen tid, jo hjerteligere hilser vi. Jeg har tidligere skrevet om det tidsreisestevnet som var Woodstock, men vanligvis kan man selvfølgelig ikke gjenkjenne hverandre sånn uten videre. Tidsreisende ser […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: